Oamenii şi istoria oraşului

BARA

Proiectul „Oamenii şi istoria oraşului” este despre poveşti. Oraşul spune poveşti despre oameni şi despre evoluția lui. În acest proiect oamenii vor spune poveşti despre ei şi oraş. Noi vom fi lângă ei şi îi vom ajuta să îşi spună poveştile.

Scopul proiectului vizează extinderea accesului la cultură a persoanelor asistate social și/sau cu afecțiuni pneumoftiziologice din județul Brașov, în contextul unui evident deficit de acces la oferta culturală. Totodată, se realizează o reintepretare și punerea în valoare a istoriei orașului prin 10 povești scrise de către beneficiari în urma unui atelier de storytelling.

Proiectul are ca grup țintă 30 de persoane asistate social și/sau cu afecțiuni pneumoftiziologice din județul Brașov și specialiști din Unitățile de Asistență Medico-Socială și Pneumoftizilogie care vor beneficia de un program educațional cultural.

Din cauza internării în acest gen de unitate, pacienţii au un acces dramatic restricţionat la cultură şi educaţie, iar proiectul „Oamenii şi istoria oraşului” vine în întâmpinarea nevoii lor de consum cultural şi le dă oportunitatea de a se implica şi cu sufletul pe parcursul acestuia. Participanții vor realiza o broșura cu 10 povești, care va fi prezentată printr-o lectură publică la finalul proiectului.

finantare

Pe perioada desfășurarii acestui proiect se vor realiza patru deplasări la secţiile Muzeului „Casa Mureşenilor” din Braşov, unde vor participa la atelierele interactive despre creaţia literară a scriitorului Ştefan Baciu şi legătura acestuia cu oraşul, despre tipografia Mureşenilor şi devenirea oraşului, dar şi despre relaţia dintre aeronautică şi Braşov.

Aceste vizite vor fi corelate cu două ateliere de storytelling organizate de partenerul Asociația Sinaptica pe o durată de trei zile, metoda prin care participanții vor prezenta povești ale orașului din prisma personală. Acest program de intervenţie culturală îi va ajuta pe beneficiari să se reconecteze cu agitaţia urbană şi cu viaţa culturală actuală a oraşului.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.


Partenerii proiectului:

Unitatea de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru – este o instituție publică cu personalitate juridică în subordinea Consiliului Județean Brașov, care acordă servicii medicale și de îngrijire precum și servicii sociale persoanelor cu afecțiuni pulmonare.

Asociația Sinaptica – a fost înființată în 2015, la inițiativa unui grup de experți din
domeniile cultură, educație și formare
profesională, al dezvoltării și implementării de proiecte finanțate din fonduri nerambursabile și al managementului organizațional.

Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov – s-a consacrat în ultimul deceniu ca lider al
promovării personalităților din oraș sau
personalități care au avut legatură cu orașul.

parteneri